Forårs- og sommersæsonen betyder varme og farverige blomster og planter som springer ud. Det er dog samtidig også tiden hvor en masse uønsket ukrudt blomstrer og forsøger at spolere de danske haver, terrasser, fortove osv. Det kan sagtens fjernes, men kan ofte være en smule besværligt og optage en masse tid, som egentlig var afsat til afslapning og at nyde det danske sommervejr.

Heldigvis behøver det ikke være sådan! Med en rygsprøjte kan du nemlig let sprøjte og fordele ukrudtsmiddel rundt i din have, og på den måde bekæmpe uønsket vækst på dine udendørsarealer uden at skulle trække i arbejdshandskerne.Samtidig er der også mulighed for at fylde din rygsprøjte op med gødning og give dig selv muligheden for at bruge din sprøjte til at sprede flydende gødning i din have, og på den måde ikke blot fjerne uønsket vækst, men samtidig være med til at bidrage til og fremme ønsket plantevækst i din have. Endvidere er sprøjtning af frugttræer til at bekæmpe bladlus, spindemider, meldug eller skurv også muligt ved brug af en rygsprøjte.

Hvad er forskellen på en rygsprøjte og en almindelig havesprøjte/ukrudtssprøjte?

En ukrudtssprøjte/havesprøjte er altså et yderst effektivt redskab til at bekæmpe uønsket vækst i din have, men nogle gange vil en almindelig tryksprøjte bare ikke nok. De almindelige havesprøjter er simple og lette at anvende, men kan også være fysisk hårde (især for ryggen) at operere længere tid af gangen. Ved større sprøjteopgaver kan du derfor med fordel anvende havesprøjtens letanvendelige storebror – rygsprøjten. En rygsprøjte er reelt blot en ukrudtssprøjte, som kan bæres på ryggen på samme måde som en rygsæk, i modsætning til skulderremmen som de fleste havesprøjter anvender.

Det gør det betydeligt lettere at udføre arbejde, og kan derudover være en enormt tidsbesparende og ikke mindst sundhedsbevarende investering. Din ryg vil nemlig være utrolig taknemmelig hvis du vælger at gå med en rygsprøjte, da det kan være ekstremt hårdt at slæbe en sprøjte rundt med den ene arm. Det kan resultere i at du går og hælder til den ene side, hvilket ikke vil være et problem når den i stedet bæres på ryggen og dermed skåner den.

Derfor er en rygsprøjte et særligt effektivt redskab til større sprøjteopgaver over store havearealer, som ville være for omfattende og udmattende med en almindelig havesprøjte. Som følge deraf vil du nok også bemærke at at rygsprøjter som regel har en betydelig større beholdervolumen (helt op til 18 liter) end de mindre håndbetjente havesprøjter, og dermed kan dække større områder. Der findes dog også større havesprøjte-modeller som kommer med hjul under, og dermed lettere kan manøvreres rundt i haven som en trolley.

Motor eller manuel pumpe?

En anden fordel ved rygsprøjter er at de ofte er batteridrevne, hvilket vil spare dig en hel del energi og kræfter, da sprøjten næsten udfører alt arbejdet for dig. Du slipper altså for at skulle fysisk pumpe med den ene hånd (hvilket kan være ret hårdt), og du kan derfor have fuldt fokus på selve sprøjteopgaven, og at forme din have præcis som du ønsker den.

En batteridrevet rygsprøjte med motor gør det desuden utroligt nemt at udføre enhver sprøjteopgave du kunne have. Du fylder blot dit valgte middel i beholderen, placerer den på ryggen og så kan du ellers gå i gang med at løse diverse opgaver i din have. En batteridrevet motorpumpe gør endvidere at dit arbejde kan klares på ingen tid, og giver dig dermed mulighed for at bruge din tid i haven som du ønsker.

Hvilken ukrudtssprøjte skal jeg vælge?

Som du formentlig har opdaget findes der en masse forskellige typer ukrudtssprøjter, som dækker vidt forskellige behov, så først og fremmest skal du spørge dig selv hvad dit personlige behov egentlig er. Tænk over om en håndbetjent havesprøjte vil være tilstrækkeligt til at udføre dine opgaver, eller om en batteridrevet rygsprøjte vil være en bedre investering på den lange bane. Har du et større haveareal der skal sprøjtes/gødes eller forventer du blot at anvende sprøjten hyppigt, vil det klart anbefales at du vælger en batteridrevet rygsprøjte, da det vil spare dig for alle potentielle irritationer som uønsket plantevækst i haven kan medføre.