Annonce

Langt de fleste vil på et tidspunkt opleve, at uønskede dyr og insekter bryder ind i ens hus og forvolder en form for skade eller er til gene på andre måder. Mængden af potentielle skadedyr stiger også i høj grad om sommeren, da vi på grund af varmen er mere tilbøjelige til at have både døre og vinduer til at stå åbne – det giver skadedyr fri passage. På denne tid af året er det især bananfluer og myrer man ser invadere huse rundt i det danske land – og det er bestemt ikke noget at råbe hurra for! Skadedyr vil vi gerne undgå, og slet ikke have dem ind i vores boliger, hvor vi spiser og sover. 

Generelt omkring skadedyr

Egentligt er det først når et dyr forvolder dig eller din bolig skade, at det kan kaldes for et skadedyr. Når skadedyr først har fundet vej ind i ens træværk eller ind i boligen, kan det være meget svært at komme af med dem igen. Alvorlige skadedyr bør bekæmpes så akut som muligt, da de kan have en negativ effekt på ens helbred både direkte og indirekte. Det kan man heldigvis få professionel hjælp til. Forskellige skadedyr skal bekæmpes meget forskelligt. En alvorlig slags skadedyr er f.eks. væggelus, da de suger blod fra mennesker om natten, hvilket giver kløende bid. En almindelig måde hvorpå der kan trænge væggelus ind er, hvis man har været på ferie et sted, hvor der har været væggelus, og man efterfølgende smider sit tøj eller kuffert i et møbel i boligen. 

Skadedyr i fødevarer og træværk

Når skadedyr begynder at befinde sig i fødevarer, kan de være specielt sundhedsfarlige, da der er risiko for, at man direkte indtager dem. Især hvis et lager med fødevarer har problemer med mus eller rotter, forurener de med deres ekskrementer og urin, der giver en meget stor fare for smitte. Derfor bør man altid sørge for, at ens bolig eller ejendom er sikret for skadedyr. 

De mest almindelige skadedyr, som befinder sig i træværk, er husbukken og borebillen. Er der tale om et mildt tilfælde af borebille angreb, kan det standses ved, at træstykket bliver strøget med et særligt beskyttelsesmiddel. Er problemet mere omfattende kan man få brug for en autoriseret skadedyrsbekæmper. 

Forebyggelse af skadedyrsangreb

Angreb af skadedyr kan forebygges. Det gør man først og fremmest ved generel regelmæssig vedligeholdelse og rengøring af sin bolig. Ved man, at ens bolig er specielt udsat for skadedyrsangreb, eventuelt på grund af dens beliggenhed, kan man med fordel på forhånd lægge insektmidler i spærrebælter i dørkarme og vinduesåbninger, da det forhindrer insekter i at komme igennem. Når man har smidt affald ud i skraldespanden, bør man også altid sikre sig, at man har lukket skraldespanden ordentligt. Spiser man ofte udenfor, er det også vigtigt at sørge for ikke at efterlade affald og madrester i haveområdet, da det tiltrækker rotter, når der er adgang til mad.