I den digitale alder bruges meget tid online. I gennemsnit lyder det, at danskerne bruger 7 timer og 16 minutter. Øget fokus på konsekvenserne heraf florerer med henblik på følsomt data og adgangen hertil. Det vil sige, at al online færd er udsat, i særdeleshed i det offentlige, men også i privaten. De cyberkriminelle finder nemlig hele tiden nye måder at bryde ind i netværker på. Derfor er det en god ide at anskaffe VPN til hele huset. Det gælder altså uanset om nettet tilgås via mobilen, bærbaren, den stationære, iPad’en eller TV’et. Oftest kan du få abonnementer, som dækker alle delene og til en rimelig pris.

Sådan anonymiserer du dig på nettet

Det er klart, at ingen bryder sig om at blive overvåget. Hver gang vi giver en hjemmeside vores informationer, får de rettighederne over dem, og derfra kan de gøre med det, som de vil. Dette kan dog undgås ved at kryptere din internettrafik og sikre din online identitet. Mange forskellige udbydere giver nemlig muligheden for anonymisering, når du surfer rundt på dine yndlingshjemmesider. Tjenesten, der kan gøre dette, kaldes for VPN og står for Virtual Private Network.

Grundlæggende er Virtual Private Network en tjeneste til beskyttelse af dit liv, når det foregår online. Det lyder ganske vist som-, og involverer da også en slags, virusprogram. Tjenesten gør det umuligt for hackere at spore IP-adressen, og blokerer deres umiddelbare adgang til private data. Det betyder derfor også, at regeringsmyndigheder ikke kan spore din online historik, uanset hvor i verden du befinder dig. I de mest ekstreme tilfælde kan programmet således redde liv, fordi brugeren anonymiseres i lande med både høj- og lav ytringsfrihed. Det fungerer dermed ikke kun hjemme, men også ude i offentligheden, hvor du oftest er mest sårbar overfor ubudne gæster. Udover en række væsentlige tryghedsfordele, kan tjenesten give lovlig adgang til streaming og forhindre den massive reklamespam, der oftest opleves på nettet.

Du har ret til tryghed

Alle har ret til at øge sikkerheden online, undgå overvågning og bevare den personlige sfære. Ofte ses dog tendenser til at tro, at VPN er ulovligt at anvende. Dette er en misforståelse. Det er ganske lovligt i Danmark og langt de fleste lande at lade sig kryptere på internettet. Ulovligheder kommer først på tale i det øjeblik, at programmet anvendes til illegal streaming og basale lovstridigheder. Det vil sige, selvom adfærden er skjult, gælder stadig samme regler, som da den var synlig. Så længe der handles indenfor disse rammer, er det fuldstændigt legitimt at beskytte dig selv – især hvis du også bruger 7 timer og 16 minutter af dit liv online.