Hvis du står i en situation hvor du vil sælge din bolig er der et par vigtige elementer at huske på. At sælge er en større process, og det er vigtigt at du sætter dig ind i de forskellige krav og regler der gælder for boligsalg, både praktisk og juridisk. Specielt hvis du skal sælge en andelsbolig, da der her ofte er særlige regler og krav stillet fra andelsforeningens side. Det kan for eksempel være regler angående el tjek, tilstandsrapporter og overdragelse af boligen. I denne artikel kan du læse mere om hvad du skal vide angående salg af din andelsbolig.

Få lavet et el tjek

Hvad end du skal sælge dit hus, din ejerlejlighed eller din andelsbolig er det en god ide at få lavet et el tjek. Et el tjek går ud på, at en autoriseret elinstallatør gennemgår boligens elinstallationer og noterer hvor og hvilke der findes, og den stand de er i. På den måde bliver boligens elinstallationer kortlagt og det er muligt at se om der er eventuelle mangler, eller om der er noget, der er installeret ulovligt eller på en fejlagtig måde. Baseret på el tjekket kan der derefter laves en elinstallationsrapport, der i mange tilfælde er krævet i forbindelse med boligsalg og hvis sælger vil tegne en ejerskifteforsikring. Et el tjek i andelsbolig er derfor en vigtig del af processen og klargørelsen af boligen før salg. Desuden er en elinstallationsrapport en specielt god ide hvis du skal sælge din andelsbolig, da den gør det muligt for dig som sælger, og for andelsforeningen, at fraskrive ansvaret for eventuelle fejl og skader i op til 10 år efter salget.

Læs vedtægter og regler grundigt

Før salget skal du også sætte dig godt ind i din andelsforenings vedtægter og regler for salg og overdragelse af boligen. Det er vigtigt at huske på, at du som ejer af en andelsbolig ikke som sådan ejer boligen, men derimod en andel i foreningen, der giver dig rettigheden til én af boligerne i foreningen. Dette betyder at du ikke har helt så meget selvbestemmelser over handlen som hvis det var en ejerlejlighed. Der kan for eksempel være regler om overdragelser til familiemedlemmer, samt interne og eksterne ventelister der skal gennemgås før boligen eventuelt kan blive solgt frit på markedet, hvis det er det du ønsker Der kan også være regler på plads i andelsforeningen angående eltjek, samt hvilken stand lejlighedens el netværk skal være i ved salg. Dette er derfor også endnu en grund til at få foretaget et el tjek af en autoriseret elinstallatør, så du er sikker på, at dit salg og lejlighedens stand lever op til hvad der står i foreningens vedtægter eller regelsættet. Uanset hvad, så er vigtigt at du læser dokumenterne grundigt igennem.

Hvilket pris kan du sælge til? 

En stor del af enhver handel er også prisen, og det kan ofte være svært at gennemskue, hvad du kan sælge for. I en andelsforening vil det typisk være sådan, at maksimalprisen, altså det højeste beløb du kan tage for din andel, vil afhænge af andelsværdien og et beløb sat af foreningen. Her spiller el tjekket dog også ind, da resultaterne af elinstallationsrapporten kan have indflydelse på boligens pris, samt hvor let det er at sælge den. En større række mangler og fejl på elinstallationerne medfører naturligvis en lavere pris, mens et sikkert elnet kan være med til at drive prisen op og give dig en fordel i salget. Derudover kan eventuelle forbedringer og installation af fast inventar i lejligheden også have indflydelse på, hvor meget du kan tage for din andel.