At rense ovn kan for de fleste virke som en kæmpe forhindring. Hvordan gør man? Hvilken sæbe må man bruge? Skal man bruge ovnrens? Hvor længe må det sidde? Spørgsmål er der mange af, men snart er der ligeså mange svar. Er du i tvivl om, hvordan du skal rengøre din ovn og vil du gerne gøre det så nemt og problemfrit som muligt? Læs med her og få nogle tips til, hvordan du bedst rengører din ovn.

Rens din ovn med brun sæbe

De fleste almindelige ovne, som har en glat emalje, kan rengøres med brun sæbe. En tommelfingerregel er, at man skal undgå rens af ovn med brun sæbe, hvis man har en ovn med en ru emalje. Du kan også anvende brun sæbe til de fleste ovnplader. Rengøring af ovn med brun sæbe fjerner fastbrændt snavs, hvilket er det, som oftest kræver mest knofedt, når det kommer til ovnrengøring.

Det du skal gøre er at smøre et godt lag brun sæbe på emalje overfladerne. Det er vigtigt, at du anskaffer dig den type brun sæbe, som er fast. De findes normalvis på bøtte. Når du har smurt ovnen skal du tænde ovnen på 100 grader indtil sæben begynder at boble op. Hold godt øje med ovnen imens du tænder den, når sæben begynder at boble skal du slukke ovnen med det samme. Når overfladerne er kølet ned, skal de vaskes med vand. Det er vigtigt, at du holder dig til de 100 grader, mere kan nemlig få sæben til at brænde fast. Hvis du et ekstra tålmodig, kan du evt. varme sæben op på 50 grader. Denne metode sikrer en nem rengøring af din ovn.

Hvis den er hel gal til med din ovn, kan du bruge en lignende metode, der til forskel tager lidt mere tid. Den langsomme metode er, at du smører ovnen ind i samme brune sæbe, dækker sæben til med husholdningsfilm og lader det dernæst sidde natten over. Dagen skal du bare fjerne filmen og vaske sæben af med vand.

Pyrolyse, hvad er det og hvordan fungerer det?

Hvis du har en nyere ovn, kan det være at du har en pyrolyseovn. Pyrolyse er et indbygget rengøringsprogram. Med en pyrolyseovn skal du blot tænde for pyrolyseprogrammet og lade din ovn klare opgaven. Det som sker, når man tænder for programmet er, at ovnen varmer op til meget høje temperaturer. De fleste pyrolyseprogrammer kører på 400 grader. Det er derfor virkelig vigtigt, at der er en fra husstanden til stede, når programmet kører. Et pyrolyseprogram kan tage alt fra 1-3 timer, alt afhængig af din ovn, samt hvor intens en rengøring du ønsker. Pyrolysen renser ovenen ved at brænde snavs til aske. Det eneste du skal gøre er at tørre ovnen efter med en våd klud. Det er igen vigtigt, at du venter med at svinge med kluden, indtil at ovnen er kølet helt ned.

Læs også: Hjælp til varmeregningen.

Hold dig væk fra salmiakspiritus

Det er et gammel husmorråd, men heldigvis ved vi bedre. Det har længe været et top rengøringstip at stille en lille skål med salmiakspiritus ind i ovnen for at rense den. Salmiakspiritus er giftigt og bør ikke bruges til at rense ovn.